My 12 days of 3Z’s.

Volgers van mijn FB pagina hebben hem al gezien, het nieuwe type Zentangle tile: de 3Z. Tijdens de eerste grote CZT-reünie in Newport een paar weken terug, werd dit driehoekige kaartje geïntroduceerd. En kort daarop stond hij in de spotlights tijdens de KerstTangle-actie op Zentangle Blogspot. Aan de hand van de carol ‘The twelve days of Christmas’ postten Rick en Maria twaalf dagen lang een tangle om uit te proberen op dit nieuwe type tile. Hun kerstkaboutertje Alfie legde de tiles steeds mooi neer. Wat een pracht en inspiratie daar op blogspot! Deelnemers vanuit de hele wereld postten hun driehoeken in de comments op blogspot of in de Zentangle Mosaic app. Voor sommigen werd de uitdaging om de aangedragen tangles allemaal tegelijk op een 3Z te gebruiken, anderen hielden het bij de tangle van de dag.

Voor mij was het spannend om te onderzoeken hoeveel bewegingsruimte ik heb op een 3Z: hij is groter dan een Bijou en kleiner dan een original tile. Wat kan ik met licht en donker, welke compositiemogelijkheden biedt deze maat en vorm? De bedoeling was om de eerste 4 dagen zwart en wit te gebruiken.
De tangle van dag 1 was Tripoli: de driehoek. Aarzelend en zoekend ging ik op weg en kwam uit op 3 verschillende versies van Tripoli, symmetrisch.

De tweede dag kwam Diva Dance erbij en voelde ik me wat vrijer om te gaan spelen. Ik gebruikte Tripoli en Diva Dance.

Op dag 3 was daar Shattuck, die gouwe, ouwe favoriet. Ik besloot een onorthodoxe indeling te gebruiken en echt flink contrast te maken met mijn potlood. Daarna maakte ik nog een 3Z met mijn nieuwe chocoladebruine Faber-Castell dark sepia Pitt artist pen: yummie.

Op dag 4 lag het accent op Marasu, de opgerolde kabeltangle die Maria noemde naar zichzelf (Ma) en haar zussen Rachel en Sue. Deze tangle is een eerbetoon aan de creativiteit van de zussen in hun jeugd. Hier maakte ik een Shattuck rand en probeerde ik een versie van Tripoli die ik niet eerder gebruikte. Daarbij heb ik een driehoek in een driehoek geprobeerd te suggereren. Daarna tekende ik er nog een met de andere tangles op de rol.

 

Gouden Tipple maakte haar entree op dag 5… feestelijk decemberaccent. Ik ging er drie heel verschillende kanten mee op zoals je ziet: borders, art déco en minimalistisch.

Molygon of -oneerbiedig- de banaantjestangle was de volgende. Dat vond ik een uitdaging! De kunst en lol ervan is het ritme van de maantjes te pakken te krijgen. Ik maakt een soort bloem met een donkere variatie van tripoli als achtergrond en nog een waarin de tangles naar een punt slingeren.

Op dag 7 ‘Bijou offered me dark and naughty Knightsbridge’. Wat te doen met een schaakbord op een driekhoek? Bijou bracht mij een koninklijke cape.

Op de achtste dag kwamen de ranke Pokeleaf bloempjes te voorschijn en gebruikte ik voor het eerst een Renaissance 3Z (lichtbruin kaartje) in plaats van een witte!

Elke avond was het spannend wanneer de volgende blogpost met de nieuwe tangle geplaatst zou worden. Dus vanaf 20.00 uur checkte ik elke tien minuten mijn telefoon. Dag 9 bracht ons Auraknot en dat werd een héel gezoek voor mij. Ik gebruikte uiteindelijk vijf van de negen tangles, herken je ze?

En toen kwamen er twee dagen van nieuwe tangles, tegelijkertijd met de 3Z tiles geïntroduceerd tijdens de reünie ZenAgain: dag 10 bracht Drawings, een woordspeling op vleugels tekenen en dag 11 de organische Icanthis, een woordspeling op de plant Acanthus. Voor beide moest ik uit mijn comfortzone komen en dat viel niet mee. Icanthis voelde meer als Itriedis en I need Morepracthis. Benieuwd of die twee tangles ooit comfortabel worden. Op Zentangle.Blogspot vind je onder de kopjes dag 10 en dag 11, de step-outs van deze nieuwe tangles.

Tot besluit was daar Crazy Huggins. Maakte twee versies, eentje waarin Bijou zelf te gast is.


Al met al een interessante twaalfdaagse reis, met momenten van ontdekking, verwondering en frustratie. Het lijkt het leven zelf wel. En ja: 3Z en ik kennen elkaar een stuk beter, we zijn zelfs bevriend geraakt. Voor inspiratie en een blik op wat anderen deden deze 12 dagen, kijk op Zentangle.blogspot.nl of op de groep FB Square One™:3Z Zentangle.

Ook eens werken op 3Z’s? Op 11 januari kan dat in Amstelveen van 20.00 tot 22.00 uur, meld je aan per mail.

Happy Tangling!

ValenTangle

ValenTangle will start soon. What is it? It’s two weeks of following daily tangle prompts that include hearts/hearttangles, starting the first of February. CZT Marguerite

Read More »

Paying Attention

The Summer Day  by Mary Oliver Who made the world?Who made the swan, and the black bear?Who made the grasshopper?This grasshopper, I mean—the one who

Read More »

A Booklet of Tiny Tangles

Happy Passover, Easter, Spring… whatever you are celebrating these days. And I hope that you áre celebrating and that you are feeling alive. For the

Read More »