Wat is Zentangle

Zentangle patroon 1

Concentratie, ontspanning en creativiteit

Zentangle® is een Amerikaanse methode om via het tekenen van herhalende patronen concentratie, ontspanning en creativiteit te stimuleren. Op een kaartje van 9 bij 9 centimeter maak je een vlakverdeling. Binnen deze vlakken teken je met pen gestructureerde patronen, lijn voor lijn.

Deze patronen (tangles) lijken soms ingewikkeld, maar zijn dat niet. Elk patroon bestaat uit maximaal zes stappen. Door je te concentreren op deze stappen kun je oefenen om met je aandacht in het moment te blijven (mindfulness). Het motto van zentangle is: ‘anything is possible, one stroke at a time’™.

Aandachtig tekenen staat centraal

Bij Zentangle staat het proces van het aandachtig tekenen centraal en niet het resultaat. Vandaar dat er geen ‘fouten’ bestaan. Je maakt iets abstracts: er ontstaat iets tijdens een moment voor jezelf. Als je Zentangle vaker beoefent zul je merken dat je steeds meer mogelijkheden gaat zien om met tangles te variëren en om ze- op je eigen manier- te combineren.

Voor wie is Zentangle interessant?

Voor Zentangle heb je geen tekentalent of tekenervaring nodig. Heb je dat wel, dan kan het ook voor jou interessant zijn. Als je een pen kunt vasthouden en een rondje, een streepje, een punt, een golfje en een boogje kunt tekenen, kun je meedoen. In de workshop word je stap voor stap begeleid en zie je de patronen ontstaan, lijn voor lijn. Ik werk met groepen volwassenen, teams, éen op éen, met kinderen vanaf 7 jaar, met ouder-kind groepjes en met schoolklassen.

Terminologie van zentangle

Zentangle termen
 • CZT Certified Zentangle Teacher
  een door Rick en Maria (grondleggers) gecertificeerde Zentangle docent
 • Zentangle
  een Amerikaanse merk, een concept en een tekenmethode en volgens sommigen een ‘way of life’.
 • Zenthology
  lijst met step-outs van de patronen die door Rick, Maria en dochter Molly zijn ontworpen of bekend gemaakt. Lijst wordt verstrekt aan het eind van de certificering seminars, dus alleen aan CZT’s.
Zentangle soorten
 • Bijou
  in 2014 gelanceerd fenomeen: een slak die langzaam loopt maar heel ver komt, met eigen levensmotto’s (Bijou-isms), een eigen video op Youtube en een eigen productlijn, namelijk stevige papieren kaartjes van 5 x 5 centimeter (Bijou-tiles)
 • Tile
  officieel materiaal: ecru papieren kaartje van het merk Zentangle, van  hoogwaardige kwaliteit, 9 x9 centimeter, ook verkrijgbaar in zwart en bruin (tan)
 • Zendala
  hierin komen mandala cirkels en zentangle techniek samen, wordt getekend op een rond papier, volgens je eigen ontwerp of naar een traditioneel mandala ontwerp
 • ZIA Zentangle Inspired Art
  Zo noem je je werk als je tanglet op iets anders dan een tile. Er voorbeelden bekend van gympen, auto’s, muren, getekende dieren helemaal opgebouwd uit patronen: the sky is the limit. Ook het gebruik van een  andere kleur dan wit, zwart of bruin in pen of papier valt officieel onder  ZIA
Zentangle tekentechniek
 • Aura
  lijn die parallel loopt met wat je daarvoor tekende
 • Mosaic
  krijg je wanneer je twee of meer afgeronde tiles bij elkaar legt, hierin wordt zichtbaar hoe verschillend iedereen tekent; ieder heeft zijn eigen signatuur in dezelfde tangles.
 • String
  de leidraad in je tile, de draad die je vlak verdeelt in vlakken die je vervolgens vult met tangles
Zentangle patroontechniek
 • Monotangle
  een tile waarop eén zentanglepatroon wordt gebruikt, in plaats van een combinatie van tangles.
 • Step-out
  getekende stappen die je kunt volgen om een patroon te maken, een soort strip van een gedeconstrueerd patroon
 • Tangle
  een patroon dat je kunt terugbrengen tot maximaal 6 makkelijk te volgen stappen. Iedere tangles is dus een patroon, maar niet elk patroon is een tangle!
 • Tangleation
  een variatie op een bestaande tangle
Zentangle patroon 2